Acasa Stirile
Pompe de caldura cu gaz la Spitalul Parhon

Pompe de caldura cu gaz la Spitalul Parhon

Categoria: Stirile
  I   Data: 19.05.2008
 
 

La sfarsitul anului 2007 sectia de medicina nucleara a Institutului de Endocrinologie I.C. Parhon a fost modernizata pentru a corespunde normelor de functionare prevazute de reglementarile europene.

 
 

Climatizarea a fost facuta cu pompe de caldura alimentate cu gaz GAHP-AR, care s-au dovedit cea mai buna solutie pentru cresterea considerabila a confortului termic folosind utilitatile existente si reducand consumul de energie.

Sectia include doua laboratoare, trei cabinete, doua sali de asteptare si cinci saloane pentru pacientii internati.
Conditii specifice spitalelor impun o temperatura de 22-24C, un debit important de aer proaspat pentru ventilatie, viteze scazute ale aerului si zgomot redus. Ventilatia unitatilor medicale consuma multa energie, iar recuperarea de caldura este practic imposibila in acest caz datorita lucrului cu substante radioactive.

S-a solicitat asigurarea microclimatului cu un consum egal sau mai redus de energie fata de cel inregistrat inainte de inceperea modernizarii sectiei.

 
 
 

S-au ales pompe de caldura cu gaz pentru reducerea consumurilor de gaz/energie electrica si implicit a costurilor de exploatare.

In Bucuresti temperatura medie iarna este de aproximativ 0ºC, pompele GAHP-AR functioneaza cu o eficienta de utilizare a gazului de 122%. La 15ºC eficienta ajunge la 149%. Deoarece ventilatia este asigurata permanent, eficienta foarte ridicata pentru incalzire duce la economii semnificativ

 

 

Utilizarea pompelor de caldura Robur ce functioneaza pe baza de gaz natural duce la numeroase beneficii:

Econimie de gaz
In perioada 15 noiembrie-15 martie 2008 - in conditiile unei ierni mai reci decat media - cele doua echipamente au functionat 997, respectiv 1004 ore producand 59.875kW caldura cu doar 5.442Nmc gaz (25% reducere a consumului fata de o centrala termica).
Reducerea costurilor de exploatare
Pastrarea bransamentului electric existent si reducerea consumului electric: vara echipamentele produc 33,8kW apa racita din 5,4Nmc/h gaz si 1,8kW energie electrica (un chiller electric avea nevoie de 15kW). Acest aspect a fost foarte important deoarece puterea electrica disponibila era nu era suficienta, dar exista deja o alimentare cu gaz de la o veche instalatie dezafectata.
Economia de spatiu
Pompele de caldura au fost amplasate in exterior, impreuna cu modulul hidraulic. Nu a fost neveoie de spatiu interior si amenajari speciale ca pentru o centrala, iar intretinerea se poate face fara acces intr-o zona restrictionata.
Automatizare eficienta
Controlul sistemului este complet automatizat printr-un regulator digital cu afisaj, livrat impreuna cu echipamentele de climatizare. Functionarea automata este un motiv major de satisfactie pentru personalul sectiei. Exista si posibilitatea controlui de la distanta , prin telefon GSM sau internet.
Fiabilitate ridicata
Echipamentele de climatizare cu gaz sunt mai fiabile decat cele electrice prin lipsa compresorului mecanic.
Asemenea aparate functioneaza 15-20ani cu intretinere foarte redusa , reduc consumurile de gaz si electricitate folosind energii regenerabile, nu folosesc refrigeranti periculosi si reprezinta o investitie foarte viabila.