Acasa Game Produse Pompe de caldura Cum functioneaza pompa de caldura cu absorbtie GAHP ?

Cum functioneaza pompa de caldura cu absorbtie GAHP ?

 

 
 

 

 

Un mecanism care pompeaza caldura dintr-un mediu cu temperatura mai scazuta spre unul cu temperatura superioara, folosind pentru aceasta energie exterioara.
Sunt foarte atractive pentru incalzire deoarece o parte din caldura este preluata “gratis” din mediul inconjurator folosind o cantitate mai mica de energie “conventionala”. Caldura aflata in mediul exterior este regenerabila sub actiunea combinata a Soarelui, vantului si precipitatiilor.

Pompele de caldura functioneaza deoarece au doua schimbatoare de caldura (un condesator si un evaporator) si unul sau mai multe ventile de laminare prin care circula un refrigerant pompat de  un compresor.

  • Pompele electrice au compresorul (mecanic) actionat de un motor care consuma energie electrica.
  • Pompele cu absorbtie au un compresor termo-chimic compus din generator, absorber si pompa de solutie. Energia acestui sistem provine din gazul (natural sau GPL) care folosit de un arzator performant.

Raportul dintre caldura “pompata”  si energia consumata defineste eficienta pompei. Acesta se numeste COP (coeficient of performance) la pompele electrice si GUE (gas utilization efficiency) la cele functionand cu gaz. Pentru pompele existente curent pe piata europeana  COP=2,5-4.  La pompele de caldura GAHP ROBUR GUE = 1,4-1,6.

Nota : deoarece cantitatea de caldura depinde de temperatura din mediu variaza in functie de temperatura acestuia, pompele de caldura trebuie comparate in aceleasi conditii (de regula la 7ºC temperatura exterioara daca este vorba de pompe aer-apa).

Cele mai multe pompe de caldura folosite la incalzire sunt aer-apa sau apa-apa, transferand caldura catre interior prin apa sau apa cu glicol. Deoarece temperatura de iesire apei este in limita 45-65ºC, se folosesc mai ales cu ventiloconvectoare sau sisteme radiante (pardoseala radianta, preti si tavan radiant, panouri radiante).

Preluarea caldurii din exterior se poate face direct din aer (pompe aer-apa) sau din sol cu captatori geotermali sau din apa freatica(apa-apa).

   
 

 

GAHP= gas absorbtion heat pump adica pompa de caldura cu absorbtie actionata de gaz.Tehnologia folosita de ROBUR este cea cu asorbtie cu solutie amoniacala.
 

Desi " suna" academic si greu de inteles, multi am copilarit langa ciclul termic cu absorbtie : vechiul frigider FRAM cu amoniac. Aproape toti au vazut asa ceva functionand si l-au folosit cu incredere perioade foarte lungi . 

 
 

O pompa  GAHP-AR consuma 2,67mc/h gaz si 0,9kW energie electrica si produce alternativ 37,9kW caldura si 16,9kW frig.
Cu aceeasi cantitate de gaz o centrala termica obisnuita (eficienta 90%)  produce doar 22,7kW caldura (adica doar 59%) .Cu 0,9kW electricitate se poate alimenta doar un aparat split de 9000BTU/h (2,7kW adica 16%).
Aceasta simpla comparatie arata ca se poate asigura climatizarea (racire si incalzire) cu eficienta energetica net superioara  fata de sistemele clasice, cu efecte directe imediate asupra costurilor de exploatere si reducerii semnificative a poluarii mediului.
Observatie interesanta : puterea de incalzire este dubla fata de cea de racire la GAHP.
Consecinte imediate pentru pompele aer-apa GAHP:

  • putere de incalzire si eficienta ridicata chiar la temperaturi foarte scazute (-20ºC);
  • chiar si in timpul defrostului GAHP continua sa produca 50% din puterea nominala;

Consecinte pentru pompele de caldura geotermale GAHP :

  • captatorii geotermali sunt cu 40% mai scurti, deci costuri mai mici de instalare.

Mai multe informatii comparative intre pompele de caldura GAHP ROBUR si alte sisteme de incalzire/racire sunt disponibile in sectiunea "Comparatii intre eficienta sistemelor de climatizare".
Mai multe informatii tehnice despre echipamente (GAHP-A,AR,W, GA sau ACF) sunt disponibile in sectiunile destinate prezentarii produselor sau in brosurile disponibile in aceste sectiuni.

Cerere de oferta